Stenar i smycken – vilka vill du satsa på?

Home / Stenar i smycken – vilka vill du satsa på?

Stenar i smycken – vilka vill du satsa på?

Många av oss har smycken i äkta eller oäkta guld och silver hemma. Dessa typer av smycken ger ofta ett klassiskt och stilrent intryck, men det är ju också roligt med variation. Varför inte satsa på ett smycke bestående av vackra stenar? Det finns många olika sorters sten i olika former, mönster och färger. Gemensamt för många smycken bestående av stenar är att helhetsintrycket ofta blir mer avslappnat – stenar passar med andra ord perfekt till vardagsklädseln på jobbet. Givetvis kan du även hitta smycken med sten som passar bättre till mer uppklädda tillfällen också.

Stenar i olika färger, former och prisklasser

Förr i tiden delade man upp stenar i ädelstenar och halvädelstenar. Ädelstenar (diamant, rubin och safir etc.) var de hårdare och mer sällsynta varianterna. Halvädelstenar var övriga mineraler och bergarter som var mer vanligt förekommande, men som ändå hade ett dekorativt syfte. Till dessa räknades exempelvis agat, ametist och jade med flera. Idag är denna benämning på ädelstenar inte lika vanlig. Trots det kan den fungera som en fingervisning på olika hårshetsklasser, och därmed också prisklasser, när du ska köpa ett smycke av sten.

Om du inte vill satsa på ett riktigt dyrt smycke bör du alltså i första hand spana in så kallade halvädelstenar. Många gånger är de minst lika vackra som ”äkta” ädelstenar. Bra med stenar är också att de ofta tål mycket. Ädelstenar finns i en mängd färger, och vissa är dessutom flerfärgade eller spräckliga. Flera olika ädelstenar har också ett metalliskt skimmer över sig. Vanligt är att de kommer i ”pärlform”, alltså klotrunda stenar i till exempel ett halsband eller ett armband, men det finns också andra varianter. Runda men platta stenar är populärt till armband, liksom mer spretiga former med vassare kanter. Vilket faller dig i smaken? Det är bara att välja och vraka!

Stenar är väldigt vackra som smycken